Soarele şi pielea copilului - Dosarul specialistului

Efectele soarelui asupra pielii

Efectele pozitive

Razele soarelui provoacă reacţii biologice pozitive, din care principală este sinteza de vitamina D. Această vitamină stimulează metabolismul calciului şi favorizează creşterea osoasă. Soarele are, de asemenea, un efect benefic asupra moralului şi poate fi utilizat, de exemplu, în prevenirea depresiilor sezoniere.

Efectele negative

Radiaţiile solare au însă şi efecte biologice dăunătoare, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung:

 • În primele ore de după expunere, se pot manifesta două tipuri de fenomene, în funcţie de durata şi de intensitatea expunerii şi de fototipul subiectului:
  • Efectul caloric datorat razelor infraroşii poate cauza o insolaţie însoţită de stare de rău şi/sau dureri de cap sau chiar caşexie termică, însoţită de deshidratare acută şi pierderea cunoştinţei. Aceste probleme îi afectează în special pe copii.
    
  • Epiderma poate fi arsă de radiaţiile UVB şi parţial de radiaţiile UVA, şi astfel apare arsura solară.

    
 • După mulți ani, expunerile repetate fără protecție eficientă adaptată pot conduce la o deteriorare a celulelor cutanate:
  • Radiațiile UVA accelerează îmbătrânirea cutanată şi provoacă distrugerea fibrelor elastice ale pielii.
    
  • Radiaţiile UVB, cu ajutorul radiaţiilor UVA, induc cancerul cutanat prin mecanismul de fotocarcinogeneză. Se pot distinge epitelioamele, care se prezintă sub forma micilor proeminenţe rotunjite, alburii sau roşiatice, sau sub formă de cruste persistente şi melanoame maligne, care apar pe pielea sănătoasă sau din transformarea unei aluniţe. Pentru a depista timpuriu aceste melanoame, trebuie să se acorde atenţie fiecărei aluniţe care îşi modifică aspectul, atât ca formă, culoare, cât şi ca mărime. Nu ezita să consulţi regulat medicul.

 

 

Comentează acest articol

Trimite