A deveni tată

Becoming a dad - Birth Baby Child
După o așteptare de nouă luni, copilul tău s-a născut în sfârșit: ești tată! Nașterea propriului copilului este o sursă extraordinară de bucurie și îți transformă complet viața.

Nașterea propriului copilului este o sursă extraordinară de bucurie și îți transformă complet viața: fiecare dintre gândurile tale este acum despre această creatură minusculă și vulnerabilă pe care nu te saturi să o privești. În doar câteva ore, ai trecut de la a fi un cuplu... la a fi o familie: o pagină s-a întors și o nouă viață a început!

Descoperă sfaturile noastre despre cum să trăiești primele luni din viața bebelușului tău cu deplină liniște sufletească și cum să te bucuri din plin de această perioadă excepțională.

Trecerea de la a fi un cuplu la a fi o familie

Sosirea bebelușului tău este ceva minunat. Dar poate fi și o sursă majoră de tulburări. Relația echilibrată pe care ai construit-o cu partenera ta poate fi afectată: treci de la a fi un cuplu la a fi o familie, iar fiecare trebuie să-și redefinească locul și rolul pe care îl joacă. Acordă-ți puțin timp pentru a găsi un nou echilibru cu copilul tău - ca parte a unui cuplu dar și cu familia ta extinsă.

Redefinirea rolurilor

O relație solidă cu soția ta este vitală pentru a vă gestiona noile responsabilități de părinți cu deplină liniște sufletească: ați creat împreună acest copil și trebuie să-l îngrijiți împreună! În primele luni, partenera ta va avea nevoie de ajutorul tău pentru a-și reveni din oboseala sarcinii și a nașterii. Faceți singuri cât mai multe sarcini de zi cu zi și profitați de fiecare oportunitate de a petrece timp cu copilul vostru.

A deveni tată înseamnă, de asemenea, să accepți că partenera ta va fi temporar mai puțin disponibil pentru tine. Este absolut normal ca mama să aibă o relație extrem de strânsă cu bebelușul în primele luni. Acest lucru se va schimba treptat în timp. Stabilește-ți un rol luând parte la îngrijirea copilului tău și construind o relație cu el.

În timp, o relație tri-laterală între tine, partenera ta și copilul tău va prinde contur. Relația dintre tine și soția ta este la fel de importantă pentru bebelușul tău ca și relațiile dintre bebeluș și mama lui și dintre bebeluș și tine: pentru un copil, tatăl său este bărbatul pe care și-l dorește mama lui. Și astfel rolul pe care îl joci în viața soției tale subliniază și mai mult rolul tău de tată.

Dacă acesta nu este primul tău copil, probabil că îți va fi mai ușor să te adaptezi la toate aceste schimbări ca urmare a experienței tale ca părinte. Atenție însă la modul în care reacționează copiii tăi mai mari la cel nou venit. Deși unii tați sunt capabili să se implice emoțional în ceea ce privește copilul încă din timpul sarcinii partenerei lor, pentru alții, abia atunci când se naște copilul încep cu adevărat să aibă o relație cu acesta. Fiecare devine tată în felul lui!

Nașterea

Când copilul tău se va naște, probabil că vei fi copleșit de un val de emoții. Fă lucrurile în ritmul tău: plângi, îmbrățișează-ți copilul, urmărește-l... Nu ține sub control această explozie de emoții – ele te vor ajuta să creezi o legătură puternică cu copilul tău.

Dacă partenera ta are nevoie de îngrijiri speciale imediat după naștere, poți ține tu copilul întins pe pieptul tău. Astfel, îl poți încălzi și el își poate descoperi tatăl. Acest contact apropiat va ajuta la întărirea legăturii dintre voi. Dacă te simți prea neîndemânatic să-l ții singur, cere ajutorul unei moașe.

Imediat după naștere, nou-născutul tău se trezește într-o lume complet nouă. Primul lucru care îl va ajuta să se simtă ca acasă în această lume nouă este sânul mamei sale – care îl va face să se simtă în deplină siguranță. Dar ai și tu un rol important de jucat. Du-te la copilul tău; îmbrățișează-l și pe el și pe mama lui. În spațiul mic pe care îl creezi în jurul lui, el va afla că și atunci când este departe de mama lui, lumea nu este un loc atât de ostil. Amintește-ți că ai un rol de jucat și încearcă să nu te simți ca un vizitator.

Primele luni

Vei fi obosit din cauza trezirilor repetate în timpul nopții în primele luni și acest lucru poate avea un efect major asupra ta: atunci când suferi de lipsă de somn, toate dificultățile – chiar și cele mai minore – pot părea mult mai serioase. Nu subestima ce poate face epuizarea. Este principala cauză a depresiei cu care se confruntă 50% dintre tați atunci când copilul lor are 4 până la 6 luni. Simte-te liber să iei legătura cu medicul de familie și să obții ajutor dacă te simți epuizat.

În primele luni de viață ale bebelușului, ar trebui să petreci perioade lungi de timp având contact fizic cu el în mod regulat. Acest lucru este vital pentru a te ajuta să construiești o legătură puternică cu el. Poartă-l – fie în brațe, fie într-un marsupiu – îmbrățișează-l, legănă-l pentru a-l adormi, spală-l, schimbă-l… Acceptă faptul că masculinitatea ta are o latură maternă și arată asta. Un tată care are grijă de copilul său nu este efeminat. Chiar dacă te simți neîndemânatic la început, îți vei dezvolta propriul mod de a face lucrurile. Acest lucru te va ajuta să te definești ca tatăl copilului tău.

Dacă partenera ta alege să alăpteze, sprijin-o fără să te simți exclus din această relație cu totul specială: ea îi va oferi copilului tău cea mai bună hrană posibilă, iar capacitatea ei de a face acest lucru depinde și de modul în care reacționează tatăl la asta. Îți vei putea hrăni singur copilul odată ce acesta trece la alimente solide.

Jocurile pot fi adesea o modalitate foarte bună pentru tați de a comunica cu bebelușii lor: începând din primele luni, inventează activități distractive pentru nou-născutul tău și bucură-te râzând cu el. Acest lucru va duce la momente minunate de bucurie pe care ți le vei aminti pentru tot restul vieții! În România, tații își pot lua concediu paternal care poate ajunge până la 15 zile lucrătoare (10 zile lucrătoare pentru orice angajat care devine tată la care se adaugă 5 zile lucrătoare dacă tatăl urmează un curs de puericultură). Simte-te liber să profiți la maximum de oportunitatea de a îți lua acest concediu. Folosește acest timp pentru a petrece timp cu copilul tău încă din primele zile și a te bucura de această experiență unică. De asemenea, îți vei ajuta partenera – care va avea nevoie de multă odihnă după naștere.