Aflați mai multe despre scuamele de lapte

Aflați mai multe despre scuamele de lapte
Bebelușul vostru are deja câteva săptămâni și în fiecare zi personalitatea și corpul lui se dezvoltă. Mai ales pielea lor deosebit de fragilă. Astăzi ați descoperit niște zone mici gălbui pe căpșorul lor drăgălaș? Acestea sunt scuamele de lapte. Vă vom spune tot ce trebuie să știți pentru a stăpâni subiectul.

Ce sunt mai exact scuamele de lapte?

În primul rând, scuamele de lapte reprezintă una dintre afecțiunile comune ale pielii la sugari, astfel că nu trebuie să vă îngrijorați! Într-adevăr, circa două treimi dintre bebeluși(1) sunt afectați de scuamele de lapte. Scuamele de lapte pot apărea foarte devreme în primele săptămâni de viață și pot dura de la câteva zile la câteva luni, apoi dispar complet în jurul vârstei de 2 ani, dar câteodată pot dura mai mult. 

Care este legătura dintre formarea acestor scuame pe scalpul bebelușului și lapte? Absolut nici una! Așa că nu vă faceți griji în privința schimbării dietei bebelușului, cu excepția cazului în care vă recomandă doctorul acest lucru. Într-adevăr, numele în franceză, “croûtes de lait” sau  “cruste de lapte” provine de la asemănarea acestei afecțiuni cu picături de lapte care au sărit din cratiță și s-au uscat pe plită.

Deoarece scuamele de lapte seamănă cu picăturile de lapte uscate și întărite, aspectul lor este ușor de ținut minte: zone micuțe, aspre, maro gălbui ca aspect și putin grase la atingere. Le place să se așeze pe scalpul bebelușului. Câteodată scuamele de lapte coboară spre sprâncene și mai rar către corpul bebelușului, în special la axile și în zona fesieră.

Pe parcursul mai multor zile, scuamele de lapte se usucă și formează o erupție cutanată sub formă de crustă (denumită și solzi) care cade în mod natural. Bebelușul pierde un pic de păr în acest timp? Asta este de la sine înțeles, dar părul va crește din nou fără nici o problemă. 
O ultimă, dar importantă precizare: scuamele de lapte nu sunt foarte frumoase la vedere, dar sunt superficiale. Chiar mai bine, scuamele de lapte nu sunt dureroase, ele pot cauza doar o senzație de disconfort.

Cum apar scuamele de lapte?

Deoarece ele nu provin de la lapte, ele apar din cauza unei lipse de igienă? Nu, nici asta! Scuamele de lapte sunt oarecum asemănătoare cu mătreața la adulți. Prin urmare, depind mai mult de o reacție naturală a pielii decât de o baie trecută cu vederea. O dovadă suplimentară că scuamele de lapte nu reprezintă o problemă serioasă pentru copilul vostru. 

Mai specific, scuamele de lapte provin de la un exces de sebum la bebeluși. Cu alte cuvinte glandele sebacee, care produc filmul lipidic pe piele pentru a o proteja, sunt foarte active. De aici și apariția, pe alocuri, a unor zone grase care acumulează celule moarte. Astfel prinse, aceste celule formează mici zone cu cruste, în principal pe scalp.

Deci, de ce sunt glandele sebacee supra-productive? Din cauza hormonilor de sarcină! Credeți că ați terminat cu ei pentru totdeauna? Voi, poate, dar nu și bebelușul vostru care nu i-a eliminat pe toți din corpul său. Oricum, vestea bună este că acest lucru înseamnă că atunci când ei dispar complet, vor dispărea și scuamele de lapte. 

Între timp, această hiperseboree promovează dezvoltarea unei ciuperci pe care o avem toți pe piele: Malassezia Furfur. Proliferarea acestei ciuperci contribuie și ea la apariția scuamelor de lapte prin provocarea unei reacții cutanate la bebeluș. 

În rezumat, hormonii maternali prezenți în corpul bebelușului stimulează glandele sebacee prea mult, ceea ce încurajează prezenta Malassezia Furfur. Condiții ideale pentru stimularea pielii și în special a scalpului bebelușului, care răspunde prin crearea scuamelor de lapte.


Sources: (1) C Moises-Alfaro et al, In J Dermatol 2002, 41, 349-351.