#INGRIJIREABEBELUSULUI #RITUALURIDEINGRIJIRE

Masajul copilului, da... dar cum îl faci?

Masajul copilului, da... dar cum îl faci?
Masarea copilului este mai mult o chestiune de sentiment și de relație cu el decât o tehnică propriu-zisă. Nu este nevoie să citiți un manual de 50 de pagini, ideea este să construiți treptat o comunicare reală cu el. Cu toate acestea, câteva sfaturi de bază vă pot fi utile pentru a începe. Vă spunem totul aici, iar apoi, e rândul vostru să acționați!

Articolul a fost redactat în colaborare cu Bénédicte Thiriez, asistentă medicală pediatrică și autoare.

Înainte de orice, este important să vă așezați corect pentru a nu fi deranjați și pentru a vă bucura pe deplin de acest moment.

Pentru început, sunteți voi, părinții, și numai voi (aveți dreptul la câteva privilegii totuși) care aveți acces la masaj. Familia sau profesioniștii pot folosi aceste mici masaje, de asemenea, dar trebuie să vă lase întotdeauna pe voi în prim-plan.

1. Găsiți momentul ideal

  • Pentru copilul dumneavoastră: va trebui să alegeți un moment liniștit, la distanță de mese, după siestă, de exemplu.

  • Pentru dumneavoastră, acesta va fi momentul în care sunteți complet disponibil pentru cel mic. Este foarte important să puteți aloca timp și să vă bucurați pe deplin de acest moment împreună, sau împreună cu partenerul dumneavoastră, dacă acesta vă însoțește. Deci, puneți telefonul la distanță și pe modul silențios (mama soacră poate aștepta 30 de minute pentru noi știri) pentru a nu fi deranjat și pentru a vă acorda un moment de liniște și tandrețe.

2. Alegeți mediul și creați-vă un mic colțișor confortabil

Locația dedicată acestui moment de masaj ar trebui aleasă ca un refugiu confortabil pentru a nu multiplica stimulările senzoriale în jurul copilului dumneavoastră. Iată câteva criterii pe care ar trebui să le aveți în vedere:

  • O lumină blândă și difuză, preferabil indirectă pentru a nu-l deranja.

  • O atmosferă sonoră care promovează liniștea și calmul: de exemplu, o muzică ușoară pe care o apreciați și pe care vă face plăcere să o ascultați de mai multe ori, ca un ritual.

  • O temperatură de 21 până la 23°C pentru a-l face copilul dumneavoastră să se simtă cât mai confortabil.

  • În cele din urmă, dacă aveți tendința să aveți mâinile reci, nu ezitați să le încălziți sub un jet de apă caldă înainte de a le pune pe cel mic.

În ceea ce privește poziția dumneavoastră, unicul scop este să fie con-for-ta-bi-lă:

  • Pe podea: bebelușul dvs. așezat pe tăvița de schimbat scutecele sau pe un prosop moale și gros

  • Pe masa pentru schimbat scutecele: pentru că este la o înălțime potrivită și nu vă solicita spatele

  • Pe patul dumneavoastră: este de asemenea o opțiune bună care vă permite să vă bucurați de moliciunea saltelei și de un pic mai mult spațiu.

În concluzie: o poziție confortabilă și sigură atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul dumneavoastră.

Masajul copilului, da... dar cum îl faci

3. Durata masajului

Durata masajului poate crește treptat: de la 2 la 5 minute la început (uneori mai puțin) până la 15 - 20 de minute. Observați reacțiile copilului dumneavoastră pentru a încheia masajul anticipat dacă începe să plângă, să se foiască, să împingă mâinile, să devină nerăbdător, agitat, să se întindă, să adoarmă sau chiar dacă pierdeți contactul vizual cu el. Va fi absolut necesar să opriți dacă copilul dumneavoastră nu mai este receptiv pentru a-i respecta nevoile. Nu uitați că el decide dacă este de acord să fie masat, astfel încât e necesar să îi arătați că este înțeles și ascultat.

Când masajul se încheie, îmbrăcați-l pe copil cu delicatețe și explicați-i că acest moment s-a încheiat.

Și gata, sunteți pregătită! Acum trebuie doar să vă lăsați purtată comunicând cu copilul dumneavoastră pentru a construi treptat această relație magică! Și poate că într-o zi, el vă va oferi un masaj și dumneavoastră ;-) În Japonia, de exemplu, așa se întâmplă!