#SARCINA #POSTPARTUM #BABYCLASH

Îngrijorările mentale ale părinților: cum să le reduci?

Aveți impresia că trebuie să vă gândiți la tot pentru întreaga familie? Vă temeți că veți uita ceva important? Simțiți că nu mai puteți aborda un nou subiect? Încărcătura mentală este la maximum! Vă vom spune în continuare despre semnele unei suprasolicitări, consecințele și aspectele cheie pentru a vă ușura viața de zi cu zi.

Ce este încărcătura mentală?

Dacă ne referim la definiția din Petit Larousse Illustré din 2020, încărcătura mentală reprezintă "greutatea psihologică pe care o pune (mai ales asupra femeilor) gestionarea sarcinilor casnice și educative, generând o oboseală fizică și, mai ales, psihică". În esență, este vorba despre a gândi și de multe ori a gestiona subiecte legate de muncă, viața familială ca părinte, soră, frate, fiică, fiu, viața sentimentală, viața sexuală, activitățile copiilor, vacanțele copiilor, programările medicale, temele, administrarea gospodăriei, chestiunile administrative etc.

 

Care este rolul tatălui/partenerului în sarcina mentală?

Deși mulți bărbați se implică și participă la gestionarea vieții familiale, rezultă totuși din ultimele studii asupra subiectului că sarcina mentală a femeilor este mai mare decât cea a partenerului/co-părintelui. Un subiect care poate genera tensiuni în cuplu, fiecare considerând că face mult și că nu mai are timp pentru sine. În plus, dacă doriți un rezultat mai "concret" pentru a vă da seama de situație, puteți face un test online pentru a vedea cine și ce gestionează în cuplu.

 

71% dintre femei efectuează aproape ⅔ din sarcinile menajere ale gospodăriei

Insee (2015)

Care sunt semnele unei încărcături mentale prea mari?

Vă simțiți epuizat(e), obosit(e), vinovat(e) că nu gestionați totul, întârziați mereu, deprimat(e), stresat(e), ineficient(e)? Dacă răspunsul este da, atunci încărcătura mentală este cu siguranță prea grea.

Care sunt consecințele unei suprasolicitări mentale?

Asemenea unui mese prea copioasă pe care nu o puteți înghiți, o încărcătură mentală prea grea vă va face să simțiți același efect la cea mai mică informație nouă de procesat. S-ar putea să nu puteți lua decizii, să fiți reactiv(e) sau să vă simțiți puțin receptiv(e) în fața unei situații. Acest lucru poate duce la o presiune emoțională, mentală și fizică prea mare.

 

Cum să îți reduci încărcătura mentală?

 

1. Conștientizează-ți încărcătura mentală

Ca și în cazul multor situații complexe care ne afectează bunăstarea zilnică, primul pas este să accepți situația. Ușor? Dimpotrivă. Pentru mulți părinți, aceasta înseamnă să accepte că nu sunt părintele pe care și-l imaginau sau idealizau. Este momentul să accepți că nu poți controla totul și că ești copleșit(ă).

2. Comunică cu partenerul și cu cei din jur

În cazul încărcăturii mentale, relațiile de cuplu pot deveni tensionate odată cu venirea unui copil, fenomen cunoscut sub denumirea de "baby clash". Pentru a putea explica ce simți partenerului tău, nu ezita să exprimi în cuvinte situația, să vorbești despre ceea ce simți (stres, insomnii…) și să-i împărtășești articole și mărturii externe pe acest subiect pentru a-l/o sensibiliza cu privire la situație.

La fel de important este să transmiți acest mesaj și celor din jurul tău, de la părinți la prieteni. Senzația că nu reușești să "faci față" poate crea o jenă în a vorbi despre subiect. Faptul de a discuta va elibera și alte persoane din jurul tău, vei vedea că nu ești singur(ă) în această situație.

3. Deconstruiește-ți obiceiurile

Ai obiceiul să gestionezi totul? Cotidianul tău este planificat? Ai reperele tale și nu te gândești să le schimbi? În caz de supraîncărcare mentală, acordă-ți un moment pentru a-ți deconstrui obiceiurile, ceea ce poate fi salvator. Pe moment, s-ar putea să ai impresia că pierzi timp, dar acest lucru te poate ajuta să iei distanță, să identifici ce te blochează și ce poți schimba/optimiza.

Ia-ți un moment pentru a pune pe foaie tot ce faci zilnic. Încearcă apoi să identifici ce este indispensabil și ce este "bine, dar nu necesar" (ex: ca hainele bebelușului să fie perfect aranjate în teancuri sau ca copilul tău să meargă la culcare în fiecare seară cu camera perfect ordonată).

4. Redistribuirea sarcinilor în mod echitabil

Ultimul pas al procesului, și nu cel mai neimportant: este momentul unei redistribuiri. S-ar putea să vă gândiți să spuneți "păstrez această sarcină pentru că știu cum să o fac, va fi mai rapid", dar totuși este necesar să vă eliberați pentru a nu vă mai găsi în această situație de suprasolicitare. Luăm exemplul băii copiilor. Aveți obișnuința să o faceți, cunoașteți micile obiceiuri și ritualuri pe care le iubesc copiii voștri. La început, poate că partenerul vostru va fi mai lent, mai "stângaci" în a face asta, dar în timp, toată lumea va căpăta noi repere și veți reuși să vă reduceți povara mentală!