Ce este pielea cu tendință atopică mai exact?
Updated on Februarie 16, 2024
Created on Februarie 2, 2024
Updated on Februarie 16, 2024
Created on Februarie 2, 2024
Scris în parteneriat cu Dr. Clarence De Belilovsky, Dermatolog, Membru al Cercului de Experți Mustela.
Pielea cu tendință atopică, denumită și dermatită atopică, afectează un copil din cinci1, dar atopic nu înseamnă atipic. Chiar dacă semnele acestei eczeme sunt neplăcute (roșeață, senzații de mâncărime, uscăciune, etc.), ele nu sunt rare, nici contagioase pentru alți copii și nici ireversibile.
Mai precis, simptomele pielii cu tendință atopică pot apărea de la vârsta de două luni (câteodată chiar mai devreme) și se pot diminua sau dispărea în jurul vârstei de cinci sau șase ani. Între timp, nu vă îngrijorați: unele îngrijiri și puțină atenție pot și vor calma bebelușul.
Să începem cu începutul. De unde provine?
Ea provine dintr-o combinație de doi factori cheie: un sistem imunitar extrem de reactiv și o piele foarte uscată.
Vorbim despre o piele cu tendință atopică atunci când sistemul imunitar răspunde excesiv când este in contact cu alergeni sau alte situații de mediu. Poate fi ereditară. Exista o probabilitate de 40-50% ca și copilul să dezvolte dermatită atopică daca unul dintre părinți este atopic și o probabilitate de 50-80% atunci când ambii părinți sunt atopici.2 Alte cauze pot explica, de asemenea, apariția sa, cum ar fi poluarea sau o rutină de igienă excesivă! Într-adevăr, dermatita atopică apare mai des în țările industrializate decât în cele în curs de dezvoltare.
De ce dermatita atopică afecteaza pielea uscată? Pentru că este mai sensibilă.
De obicei, pielea creează un strat subțire de apă și uleiuri (lipide) la suprafața sa pentru a se proteja, cunoscut ca film hidrolipidic. Mai mult, ea produce filagrină, o moleculă care servește drept „ciment” pentru a-și asigura permeabilitatea. Când nivelul de lipide sau filagrina nu este suficient, pielea permite apei să se evapore. Își pierde permeabilitatea și nu-și îndeplinește rolul de barieră împotriva anumitor factori dăunători: alergeni care astfel pot intra ușor în sistem.
Pe scurt: reacție excesivă a sistemului imunitar + piele uscată = piele cu tendință atopică dacă există alergeni sau în anumite situații de mediu. Acest lucru duce la zone roșii mai mult sau mai puțin inflamatorii. Pielea este iritată și are senzație de mâncărime, o situație care poate afecta starea de bine a micuților, în mod deosebit calitatea somnului lor. Cu toate acestea, pielea cu tendință atopică nu le perturbă viețile zilnic. Între două puseuri, există perioade de respiro pe care le puteți prelungi prin simple precauții zilnice. Convinge-te singur!
1 Surse: Watson 2011, Isaac 1998.
2 Surse: Böhme 2003, Taïb 2008.