#INGRIJIREA BEBELUSULUI #PROTECTIE SOLARA

Soarele și pielea copilului tău

Soarele și pielea copilului tău
Soarele emite radiații care pătrund în piele. Indispensabile pentru sănătatea noastră, aceste raze pot, de asemenea, să provoace efecte nocive asupra organismului. Și în fața razelor ultraviolete, pielea copilului este mai fragilă decât cea a adultului: se apără mai puțin eficient împotriva agresiunilor solare și își păstrează timp îndelungat „memoria” arsurilor solare. Copilăria este, așadar, o perioadă cheie privind expunerea la soare, iar părinții au un rol major în protejarea pielii copilului lor. Învățați cu noi să cunoașteți mai bine pericolele soarelui și modalitățile de protejare eficientă a bebelușului dumneavoastră!

Radiația solară

Diversele tipuri de radiații

Printre radiațiile solare care ajung pe pământ, se disting trei tipuri de radiații cu efecte asupra organismului:

  • radiația vizibilă (ceea ce percep ochiul uman),

  • razele infraroșii (IR),

  • ultravioletele (UV): UVA și UVB.

Stratul de ozon oprește razele UV cu lungimea de undă mai mică de 290 de nanometri (UVC) și UVB-urile mai scurte (280-290 nm).

Efectele asupra pielii

Efectele radiațiilor asupra pielii variază în funcție de lungimea lor de undă: cu cât lungimea de undă a unei radiații este mai mare, cu atât aceasta pătrunde mai adânc în piele. Astfel, UVA și UVB au diferite consecințe:

  • UVB sunt responsabile de bronzare, arsuri solare, îmbătrânirea pielii și cancerul de piele. Ele sunt dăunătoare pentru piele.

  • UVA, care pătrund mai adânc, sunt responsabile și de bronzare, dar și de îmbătrânirea și apariția ridurilor. UVA sunt mai puțin energetice decât UVB, dar sunt mult mai abundente: ele reprezintă 98% din UV, în timp ce UVB reprezintă doar 2%. În plus, ele sunt constante pe tot parcursul zilei și al anului, în timp ce UVB sunt puternice la amiază și vara, dar mai slabe dimineața, seara și iarna. Prin urmare, o protecție solară bună trebuie să fie activă atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB.

Radiația primită

Cantitatea de radiație solară primită de piele variază în funcție de mai mulți factori:

  • Sezonul: în luna iulie, în emisfera nordică, riscul de arsură solară cauzată de UVB este de 100 de ori mai mare decât în iarnă.

  • Latitudinea: intensitatea soarelui este maximă la ecuator, unde radiația este verticală și, prin urmare, are un traseu mai scurt prin stratul de ozon.

  • Altitudinea: cantitatea de UVB crește cu 4% de fiecare dată când se urcă cu 300 de metri. Acest lucru explică parțial riscul major de arsuri solare în munți.

  • Programul: dimineața și seara, radiația este oblică. Ea străbate într-o măsură mai mare stratul de ozon între orele 11 și 14 - radiația UVB este atunci maximă.

  • Norii: în funcție de grosimea și altitudinea lor, aceștia pot filtra într-o oarecare măsură UV, dar o arsură solară este totuși posibilă sub un cer înnorat.

  • Natura solului: puterea de reflexie este diferită în funcție de - zăpadă (85%), nisip (17%), apă (5%) sau iarbă (3%). Astfel, munții prezintă toate pericolele, cu mai multe UVB din cauza altitudinii și o mai mare reflexie pe zăpadă.

  • Apa: aceasta reflectă până la 20% din UV, existând astfel un risc de arsură solară inclusiv sub apă.

Efectele soarelui asupra pielii

Efecte pozitive

Razele solare provoacă reacții biologice pozitive, dintre care cea mai importantă este sinteza de vitamina D. Această vitamină stimulează metabolismul calciului și favorizează creșterea osoasă. Soarele are și un efect benefic asupra stării de spirit și poate fi, de exemplu, folosit pentru prevenirea depresiilor sezoniere.

Efecte negative

Cu toate acestea, radiațiile solare au și efecte biologice negative, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:

- În primele ore după expunere, pot apărea două tipuri de fenomene, în funcție de durata și intensitatea expunerii și de fototipul individului:

  • Efectul termic cauzat de infraroșii poate duce la insolație, cu stare de rău și/sau dureri de cap, sau chiar la un surplus de căldură, cu deshidratare acută și pierderi de conștiență. Acest lucru apare mai ales la copii.

  • Epiderma poate fi arsă de UVB și parțial de UVA, apărând astfel arsuri solare.

- După mai mulți ani, expuneri repetate fără o protecție eficientă și adecvată pot duce la deteriorarea celulelor pielii:

  • UVA accelerează îmbătrânirea pielii și provoacă distrugerea fibrelor elastice ale pielii.

  • UVB, cu ajutorul UVA, induc cancerul de piele prin mecanismul de foto-carcinogeneză. Se disting epitelioamele, care se prezintă sub formă de mici excrescențe rotunde albăstrui sau roz, sau de cruste persistente, și melanomul malign, care apare pe o piele sănătoasă sau provine din transformarea unui alunițe. Pentru a depista în mod precoce acest melanom, trebuie să fim atenți la orice aluniță care își schimbă aspectul, atât în formă, culoare cât și în grosime, și să nu ezităm să consultăm în mod regulat un medic.

Tipuri de piele inegale în fața soarelui

În fața expunerii la soare, pielea declanșează reacții biologice naturale de apărare. Stratul cornos se îngroașă și celulele numite melanocite produc un pigment natural, melanina, care colorează treptat pielea: acesta este bronzul. Dar nu toate tipurile de piele sunt egale în fața soarelui: în funcție de capacitatea lor de a produce melanină și, prin urmare, de a se bronza, ele sunt mai mult sau mai puțin rezistente în fața UV-urilor. Astfel, se pot determina șase fototipuri diferite:

Fototip Culoarea părului Nuanța tenului Pistrui Bronzare
I Roșcat Palid Permanenți Niciodată
II Blond Deschis Permanenți Rareori
III Șaten deschis Deschis, ușoare tonuri brune Numeroși în timpul expunerii la soare Se bronzează gradual
IV Șaten închis Măslinie Rari în timpul expunerii la soare Se bronzează ușor
V Brunet Maro-închis În cazuri excepționale Se bronzează intens
VI Negru Maro-închis - neagră Niciunul Nu se ard niciodată la soare