Soarele şi pielea copilului - Dosarul specialistului

Particularităţile pielii copilului în contact cu soarele

O piele imatură

Pielea copilului se află în plină formare şi conţine o resursă celulară bogată unică primită la naştere: aceasta trebuie protejată de soare.
Imaturitatea pielii se manifestă la mai multe niveluri:
 

 • În epidermă, celulele pigmentare (melanocite) sunt mai puţine iar fotoprotecţia este astfel mult mai puţin eficientă decât la vârsta adultă.
   
 • Celulele imunitare protectoare (celulele Langerhans) au de asemenea o performanţă redusă şi, prin urmare, sunt mai sensibile la radiaţiile UV.
   
 • Coeziunea celulelor este mai puţin importantă iar razele pot pătrunde astfel prin piele mai uşor.
   
 • Glandele sebacee sunt imature până în jurul vârstei de 7 ani. Astfel, pielea copilului are tendinţa să se usuce, fiind privată de lipidele care, împreună cu transpiraţia, formează o barieră eficientă (pelicula hidrolipidică). Soarele nu va face decât să agraveze situaţia.
   
 • Glandele sudoripare sunt imature până la vârsta de 3 ani. În caz de expunere prelungită şi la căldură puternică, aceste glande nu sunt capabile să producă suficientă transpiraţie pentru a elimina energia înmagazinată. În acest caz, există riscul de apariţie a caşexiei termice, care poate fi extrem de gravă, însoţită de deshidratare acută şi necesitatea spitalizării.


O piele mai expusă la soare

Stilul de viaţă al copiilor (joacă în aer liber, plimbări, vacanţe, etc.) face ca aceştia să fie de 2 până la de 3 ori mai expuşi la soare faţă de adulţi în fiecare an. Astfel, până la vârsta de 18 ani, a fost expus la aproximativ 50% din volumul expunerii solare de pe parcursul vieţii sale.

Daune cumulative şi ireversibile

Pielea memorează: ea înmagazinează pe termen lung agresiunile solare din copilărie, care pot cauza daune vizibile la vârsta adultă. Numeroase studii au indicat că o expunere solară prea puternică în timpul copilăriei, în special arsuri solare dureroase frecvente, reprezintă un factor de risc pentru a dezvolta melanom la vârsta adultă.

În ceea ce priveşte aceste riscuri, produsele de protecţie solară au o eficacitate demonstrată: studiile au demonstrat că protecţia sistematică a copilului diminuează considerabil riscul de apariţie a melanoamelor. Este, prin urmare, primordial să îţi protejezi copilul la fiecare expunere la soare.

Pentru a afla mai multe informaţii despre gesturile corecte de protecţie solară, consultă broşura noastră de recomandări.

 

 

Comentează acest articol

Trimite