Soarele şi pielea copilului - Dosarul specialistului

Filtre şi ecrane

Produsele de protecţie solară conţin filtre şi/sau ecrane:
 

  • Filtrele chimice sunt substanţe sintetice care acţionează prin absorbţia de energie transmisă de radiaţiile luminoase. În funcţie de compoziţie, acestea nu absorb decât anumite lungimi de undă ale radiaţiilor solare. Pentru a garanta o protecţie eficientă cu un spectru larg, este necesară asocierea mai multor filtre. Mai mult, acestea nu sunt întotdeauna fotostabile şi, deoarece pot pătrunde în piele, există un risc fototoxic şi alergic.
     
  • Ecranele minerale reflectă şi împrăştie radiaţiile UV, indiferent de lungimea lor de undă. Ecranele minerale utilizate în creme sunt inerte, fotostabile şi formează o peliculă la suprafaţa pielii, care limitează riscul de penetrare, explicându-se astfel siguranţa acestora.
     
  • Filtrele sau ecranele organo-chimice sunt asocieri ale celor două tipuri. Acestea absorb şi reflectă radiaţiile UV însă, spre deosebire de filtrele chimice, spectrul lor foarte larg le permite să asigure o protecţie mai ridicată împotriva radiaţiilor UV. În plus, fotostabilitatea acestora şi stagnarea pe suprafaţa pielii fac posibilă adaptarea acestora la protecţia pielii copilului.


Este aşadar de preferat să alegi pentru copilul tău o protecţie solară pe bază de ecrane minerale şi/sau de filtre sau ecrane organo-chimice.

 

 

Comentează acest articol

Trimite