Cum să îngrijiți pielea cu tendință atopică?

Cum să îngrijiți pielea cu tendință atopică?
Pielea cu tendință atopică, denumită și dermatită atopică, afectează un copil din cinci, dar atopic nu înseamnă atipic. Chiar dacă semnele acestei eczeme sunt neplăcute (roșeață, senzații de mâncărime, uscăciune etc.), ele nu sunt rare, nici contagioase pentru alți copii și nici ireversibile.

Eczema atopică alternează între perioadele de calm și perioadele de erupții, deci cum puteți alina copilul în aceste perioade? Nu vă faceți griji, nu este atât de complicat.

Scris în parteneriat cu Dr. Clarence De Belilovsky, Dermatolog, Membru al Cercului de Experți Mustela.

Când totul este calm...

Dacă perioadele de calm înseamnă o „pauză” de la eczema atopică a copiilor, acestea nu înseamnă și o „pauză” de la îngrijire. Ba dimpotrivă! Acesta este momentul perfect pentru a răsfăța pielea copilului vostru, pentru a o ajuta să se reconstruiască și să se protejeze, și pentru a o face să se simtă mai confortabil. Pentru aceasta, tot ce trebuie să faceți este să aplicați produse de îngrijire emoliente speciale pentru bebeluși/copii în fiecare zi – nu numai că ajută la rehidratarea pielii fragile, dar reprezintă și un real moment de conexiune cu copilul vostru. Chiar puteți transforma asta într-un mic joc – un pupic pe umăr când brațul drept este gata, doi pupici pe mână când este gata brațul stâng... și să nu mai spunem de reprizele surpriză de gâdilat!

Primele semne de erupții

Pielea bebelușului vostru începe să se înroșească? Devine înroșirea tot mai frecventă? Bebelușul are probleme cu somnul? O erupție a enzemei atopice cu siguranță se apropie. O puteți preveni și, în acest caz, nu ezitați să aplicați pe piele produse emoliente mai des decât de obicei, de câteva ori pe zi. Acest lucru ajută la îngrijirea uscăciunii extreme. Puteți reduce imediat iritațiile și roșeața cu ajutorul Stelatopia+ Cremă de refacere a lipidelor.

Unu-la-unu cu eczema atopică a bebelușului vostru

În ciuda întregii atenții pe care o acordați bebelușului vostru pentru a evita apariția eczemei atopice, aceasta oricum apare. Încercați un mic plan de acțiune în doi pași dacă apare o criză:

  1. Concentrați-vă pe zonele roșii. Cu alte cuvinte, concentrați-vă pe zonele inflamate imediat ce apar. Ca în cazul multor probleme, cu cât tratezi mai repede, cu atât remediul funcționează mai repede și este mai eficient. Pentru aceasta, nu există nimic mai bun decât tratamentul prescris de către medicul vostru. Indiferent dacă este doar o mică iritație sau dacă deja supurează, aceste simptome necesită îngrijire specială, foarte bine direcționată. Cu siguranță vi se va prescrie un „steroid topic”, un tratament pe bază de corticosteroizi sub formă de unguent sau cremă, pentru a fi aplicat direct pe piele.

Rolul său? Acela de a reduce inflamația. Roșeață, leziuni, prurit, umflături, plăci – acestea se vor calma și, cel mai important, vor dispărea după câteva zile.

Pentru fiecare tip de eczemă atopică există propriul tratament. Cel prescris de medicul vostru nu va fi neapărat același ca și pentru micul dvs. vecin care are, de asemenea, eczemă atopică. Deci, nu vă faceți griji dacă doza sau durata de utilizare sunt diferite. Există doar o singură linie de conduită de urmat - aplicați tratamentul doar pe pete roșii și în timpul crizelor, atât timp cât recomandă medicul vostru.

 

  1. Continuați să răsfățați pielea de pe restul corpului copilului vostru. Cu alte cuvinte, aplicați în continuare produse emoliente peste tot, nu doar pe eczeme supurânde. De la față până la picioare, imediat după baie și/sau de câte ori este nevoie, vor ajuta la repararea pielii, sporind suplețea și hidratarea.

 

Sfaturi pentru un confort sporit

O altă încântare – aceste produse emoliente vă vor ajuta și să combateți mâncărimea.

De asemenea, alte câteva sfaturi vă pot ajuta să vă luați rămas bun de la aceste senzații neplăcute sau, cel puțin, să nu le lăsați să ia ce e mai bun din voi:

- Lucrați în trio. Frigul este aliatul vostru deoarece anesteziază mâncărimea — nu ezitați să folosiți un spray de apă și/sau produsul vostru emolient de îngrijire ținut la frigider și să îl scoateți chiar înainte de utilizare, sau să aplicați comprese reci etc.

- Dacă bebelușul vostru nu se poate opri din scărpinat, nu ezitați să-i tăiați unghiile în mod regulat pentru a evita zgârieturile. Această mică măsură de precauție va ajuta, fără îndoială, să evitați înrăutățirea lucrurilor!

- Dacă somnul său este deranjat de acest lucru, alegeți lenjerie de pat cu toleranță ridicată și textile din 100% bumbac.

 

1 Studiu clinic, evaluări ale examinatorilor pe 66 de subiecți bebeluși/copii cu piele predispusă la eczeme, pe parcursul a 28 de zile.

2 Studiu privind consumatorii în parteneriat cu Association Française de l’Eczéma, rezultate la 7 zile pentru 22 de bebeluși/copii.